Cum să Depășești Perfecționismul?

 

Unconditionate yourself

 

Depășirea perfecționismului duce la eliberare

 

Depășirea perfecționismului îți redă libertatea de a crea fără restricții, din bogăția creativității pe care perfecționismul o sugrumă.

Perfecționismul implică o  tendință de a seta standarde care sunt atât de înalte, care fie nu pot fi atinse, fie sunt îndeplinite cu mare dificultate.

Persoanele perfecționiste tind să creadă că orice lucru lipsit de perfecțiune este oribil, chiar și imperfecțiunile minore vor duce la catastrofă.  

Majoritatea dintre noi ar considera că a avea standarde înalte este un lucru bun.

Dorința de a atinge excelența poate să lase impresia unui etici de lucru potrivite și o putere de caracter.

De asemenea, ideea că standardele înalte  vă pot împinge, să atingeți nivelul maxim de performanță.

De exemplu, sportivii se antrenează adesea lung și din greu pentru a atinge excelența în sporturile lor.

Perfecționismul nu este dezvoltare personală

 

Perfecționismul însă nu este același lucru cu a ținti spre versiunea ta cea mai bună.

Perfectionismul nu este despre reușitele sănătoase și creștere.

Gândul din spatele perfecționismului este ca dacă trăim perfect, arătăm perfect și acționăm perfect, putem să reducem sau să evităm durerea asociată cu blamarea, judecata, dezamăgirea și rușinea.

Este un scut de protecție, în spatele căruia credem că suntem în siguranță, însă, de fapt este ceea ce ne împiedică să ne luăm zborul.

Perfecționismul nu este dezvoltare personală. Perfecționismul este în esența sa despre a încerca să găsești aprobare și acceptare. Majoritatea perfecționiștilor au fost crescuți prin a fi recompensați pentru succes și performanță (note, comportament, respectarea regulilor, mulțumirea celorlalți, aspect, sport). Iar undeva pe drum preluăm această credință periculoasă și debilitantă: „Sunt ceea ce realizez și cât de bine realizez.”

Iată câțiva pași care te pot ajuta în depășirea perfecționismului:


Recunoaște perfecționismul pentru a-i da drumulPas 1:

 

Învață să recunoști perfecționismul

 

Nu este nimic în neregulă cu a avea standarde înalte, însă când acestea sunt prea înalte, atunci ne pot afecta relațiile, munca și calitatea vieții. 

Perfecționismul te poate face să te simți depresiv, frustrat, anxios și furios, în special dacă te critici constant din cauză că nu faci suficient după ce investești foarte mult timp și efort intr-o sarcină.

Perfecționismul poate lua forma gândurilor:
“Dacă am nevoie de ajutor de la ații, atunci sunt slab”; “Dacă nu e perfect este un eșec”-gândire de tip totul sau nimic, Alb-negru.

Deși stau toată noaptea să mă pregătesc pentru prezentare, știu că nu o să mă descurc bine”, „Șeful meu o să creadă că sunt leneș/ă dacă trebuie să lipsesc două zile de la lucru”-supraestimez probabilitatea unui eșec/rezultat negativ.
„Nu ar trebui să fac niciodată greșeli”; „Nu ar trebui niciodată să par anxios sau emoționat”. Condiționare, trebuie.

Exemple ale comportamentului perfecționist:

 

Dificultate în realizarea sarcinilor, proclastinare cronică sau renunțare din primele încercări;

Excesiv de precaut și minuțios în abordarea sarcinilor (ex. Petrec 3 ore pe o sarcină care ia 20 de minute să fie completată);

Verificări excesive;
Încercarea constantă de a îmbunătății lucrurile prin a le reface (rescriu documentul de lucru de câteva ori până iese perfect);

Agenda realizată foarte elaborat și prea aglomerat;

Evit să încerc lucruri noi și să risc să fac greșeli; Dificultate în acționa autentic 

Eliberează-te de autocriticăPas 2:

 

Înlocuiește autocritica

 

Unul dintre cele mai eficiente feluri de a scăpa de perfecționism este de a înlocui autocritica și gândurile perfecționiste cu perspective mai realiste și eficiente precum și cultivarea unei atitudini de compasiune, curaj, conexiune.

La sfârșitul zilei nu contează ce este realizat și cât de multe lucruri rămân neterminate, sunt suficient/ă. A merge în pat seara gandindu-te:”Da, sunt imperfect și vulnerabil și uneori mi-e frică, dar asta nu schimbă adevărul că sunt și curajos și demn de iubire și apartenență.”

Imaginea de ansamblu în depășirea perfecționismuluiPas 3:

 

Privește imaginea de ansamblu

 

Persoanele cu perfecționism tind să se împiedice în detalii și să petreacă mult timp îngrijorându-se despre ”lucruri mărunte”(ex., ce font să folosesc la prezentare?).

Ai putea să îți pui următoarele întrebări:

1.Merită cu adevărat?

2.Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla?

3.Dacă se întâmplă ce consider că ar fi cel mai rău lucru, aș putea să supraviețuiesc lui?

4.Cum vei privi asta maine, săptămâna următoare sau următorul an?

De asemenea, ai putea să te întrebi ce nivel al imperfecționismului sunt dispus/ă să tolerez?

Elimină comportamentele excesive care întăresc perfecționismul. De exemplu, dacă ai tendința de a verifica în mod repetat documentele scrise, oprește-te să verifici de mai multe ori. Sau, petrece 30 de minute în loc de 2 ore pentru a te pregăti pentru o prezentare de 15 minute.

Mai jos las un instrument de evaluare conceput de Brené Brown pentru a-ți măsura calitățile și domeniile potențiale de dezvoltare. Îl poți accesa aici.

Scrie-mi întrebările tale sau povestea ta în legătură cu perfecționismul din viața ta.