Cum Să Pășim În Autenticitate
În timp ce multe persoane fug de autenticitate, altele aleargă spre autenticitate. Iar fuga nu e pentru că nu ne-am dori cu toții să fim autentici, ci pentru că avem o toleranță scăzută la vulnerabilitate.
Autenticitatea nu este ceva ce avem sau nu avem. Este o practică, o decizie conștientă asupra felului în care ne dorim să trăim.
Brené Brown definește anatomia autenticității prin următoarele elemente:
A alege autenticitatea înseamnă să cultivi curajul de a fi imperfect, de a seta limite și de a permite să fii vulnerabil.
A exersa compasiunea care vine din conștientizarea faptului că suntem cu toții făcuți din calități și încercări.
A cultiva conexiunea și sentimentul de apartenență care se poate întâmpla doar atunci când credem că suntem de ajuns.
Așadar, a te înarma cu sinele tău atentic înseamnă a te înărma cu curaj, compasiune și conexiune.
Persoanele autentice se cunosc pe sine și motivațiile lor, își asumă deciziile și responsabilitatea în așa fel încât se vor opune presiunilor sociale și își vor exprima adevărul. În viața lor de zi cu zi, lasă mereu impresia celorlalți de transparență, onestitate și autenticitate.
Atenticitatea te învită să trăiești pe deplin, în întregimea iubirii și a vieții. Chiar și atunci când este greu, atunci când rușinea și frica de a nu fi suficient de bun/ă te-au acaparat. Si atunci când bucuria e atât de intensă încât ne este frică să ne lăsăm să o simțim. Dincolo de aceste încercări, invităm în viața noastră grația, bucuria și recunoștința.
E. E. Cummings a scris
A nu fi oricine altcineva decât tine într-o lume care lucrează zi și noapte pentru a te face să fii orice dar nu tu însuți, înseamnă să duci cea mai mare bătălie pe care orice om o poate duce și niciodată finalizarea acestei lupte
Oamenii diferă. Există acei oameni care trăiesc să caute cunoaștere și să descopere adevărul.
Acei pentru care profitul și oportunitățile de dezvoltare primează.
Acei care caută creativitate, artă și frumusețe.
Acei care găsesc sensul în relații și în împărtășirea cu ceilalții.
Acei care sunt atrași de putere și în a-i influiențeze pe alții.
Acei care caută conexiune cu spiritualul și căutarea unei cunoașteri mai de profunzime dincolo de percepțiile realității de zi cu zi.
Maslow, psiholog renumit umanist al secolului XX, considera că dacă noi suntem mai puțin decât ce suntem capabili să fim, atunci suntem nefericiți.
Sarcina noastră este să aflăm cine suntem și să ne cunoaștem punctele forte. Să exprimăm talentele noastre și să ne folosim abilitățile. În felul acesta devenim mai mult din ceea ce suntem în comparație cu versiunea noastră curentă.
Fiecare dintre noi s-a născut cu propria noastră inclinație spre un anumit tip de personalite, abilitate mentală sau talent. Fie a unui atlet, artist, părinte, profesor sau oricare alta.
În procesul de autenticitate, a te cunoaște pe tine este primul pas precum și a te deține sau mai bine spus, să-ți asumi sinele.
Dacă încercăm să fim noi fără o cunoaștere personală, există pericolul să confundăm vocile critice cu vocea interioară înțeleaptă.
Este important să-ți cunoști condiționările valorii personale și modul lor de a locui la baza dialogului interior negativ, astfel poți să deții controlul asupra felului în care îți vorbești și cum te prezinți celorlalți.
Secretul în depășirea condiționării valorii personale este să le înțelegi procesul lor de a bloca acceptarea sinelui.
Cum te poți accepta dacă te judeci continuu după niște reguli preluate în arsenal cu mulți ani în urmă? Iar acestea au devenit atât de adânc înrădăcinate încât nici nu le recunoaști pentru ceea ce sunt în realitate. Vocile altora care ți-au înlocuit propria voce a înțelepciunii.
Oamenii autentici intră în moduri puține de protecție deoarece ei sunt deschiși la noi experiențe și în felul acesta mereu se descoperă pe sine.
Au această capacitate de a se privi pe sine onest, nu doar asupra aspectelor pozitive, ci și asupra defectelor, imperfecțiunilor și greșelilor.
Pot să reflecte asupra comportamentului, nu pentru a se simți prost sau dezamăgiți, ci pentru a învăța și a progresa, fără să generalizeze asta la întreagă persoană, ca un întreg.
Recunosc faptul că dacă ești om este inevitabil să greșești.
Recunosc faptul că nu face sens să compari valoarea personală generală cea a altor oameni. În schimb, recunosc că oamenii diferiți au puncte tari diferite, talente diferite, abilități diferite, dar sunt egali ca oameni.
Putem vedea că autenticitatea duce la un efect de domino.
În momentul în care devenim mai autentici, o consecință duce la o altă consecință, într-un lanț de reacții până când viața noastră ia altă formă și direcție.
Devine mai sincronizată cu cine suntem cu adevărat, cu valorile noastre, cu talentele, calitățile și abilitățile noastre.